مالزی در سالهای اخیر از توسعه اقتصادی خوبی برخوردار شده و درصدد است تا سال 2020 به جمع کشورهای توسعه یافته بپیوندد. با این حال هزینه های زندگی در این کشور برای خارجیان گزاف است و گرانی کالاها، اجاره مسکن و دستمزدهای اندک، کمتر افرادی از جمله ایرانی ها را برای اقامت و کار در این کشور ترغیب می کند.
به همین دلیل ایرانی ها ترجیح می دهند فقط به عنوان گردشگر به این کشور سفر کنند. باتوجه به مسافت طولانی بین تهران و کوالالامپور هزینه مسافرت با هواپیما نیز برای اغلب مردم گران است. در سال گذشته 135 هزار نفر از ایران به مالزی سفر کرده اند در حالی این رقم در سال 2010 میلادی بیش از 116 هزار و 252 نفر و در سال قبل از آن 101 هزار و 664 نفر بود. دولت مالزی برای پذیرش نیروی کار خارجی مقررات سختی وضع کرده و طالبان کار در این کشور را با مشکل روبرو کرده است.
ساعت کار در این کشور بیش از هشت ساعت در روز و یا 48 ساعت در هفته است. براساس مقررات از هیچ کارگری نمی توان درخواست کار بیش از 12 ساعت کرد البته افزایش ساعت کار در شرایط خاص و آن هم به صورت اضافه کار (حداکثر106 ساعت) در ماه امکان پذیر است.
سیاست دولت مالزی اعطای فرصت های شغلی به نیروی کار محلی است لذا دولت تلاش می کند تا نیروی خارجی سهم زیادی در افزایش تولید ملی نداشته باشد. اکنون بیش از دو میلیون کارگر خارجی ( قانونی و غیر قانونی) شامل کارگران اندونزیایی، نپالی، هندی، ویتنامی و بنگلادشی در مالزی حضور دارند و عموما در فعالیت های ساختمان سازی، رستوران داری و بخش های خدمات مشغول کار هستند.
کارگران خارجی از راه های مختلف به کار و اشتغال در مالزی دعوت می شوند. ثبت شرکت و اخذ ویزای اقامت تجاری یکی از راه های اشتغال برای خارجیان و مجوز اقامت در مالزی است. با ثبت شرکت، دو تا سه سال اجازه اقامت برای افراد فراهم می شود که برای دو یا سه بار و یا بیشتر قابل تمدید است.
برای ثبت شرکت و اخذ اقامت باید دست کم 100 هزار دلار سرمایه به مالزی منتقل کرد. یکی دیگر از راههای ثبت شرکت کسب نمایندگی یک شرکت ثبت شده در کشور مبدا است که ضرورتی برای سرمایه گذاری نیست ولی باید هزینه های خود را از شرکت مادر در کشورش تامین کند.
ویزای کار در مالزی توسط کارفرما و پس از طی یک دوره آموزشی برای جویای کار درخواست می شود و شخص جویای کار نمی تواند شخصاً این نوع ویزا را تقاضا کند. با این حال شرایط کار برای ایرانیانی که در مالزی مجوز اقامت ندارند بسیار دشوار است و با روادید گردشگری نمی توان در جست و جوی کار بود بنابراین کشور مالزی جهت کار برای ایرانیان مناسب نمی باشد.
ویزای کار در مالزی به کسانی تعلق می گیرد که دعوت نامه کاری از شرکت ها و یا کارخانه های مالزی دریافت کرده اند، مدت این ویزا معمولا 2 سال می باشد و در صورت نیاز کارفرما به حرفه شما و توافق محل کار، قابل تمدید می باشد.
برای دریافت ویزای کار ابتدا باید رزومه کاری خود را به شرکتها و اداره هایی که مربوط به تخصص شما می باشند ارسال کنید، در صورت نیاز به نیروی جدید و خارجی، برای شما دعوت نامه ارسال می کنند، سپس با سفر به مالزی و عقد قرارداد کاری، شرکت محل کار برای شما درخواست ویزای کار 2 ساله می کند و بعد از 2 سال، چنانچه به شما نیاز داشته باشند، می توانید برای تمدید ویزا از طریق همان شرکت اقدام نمائید.
برای اینکه بتوانید ویزای کاری مالزی را دریافت کنید نیاز به یک پیشنهاد کار از طرف یک کارفرما دارید و باید از طرف یک شرکت و یا کارخانه در مالزی این پیشنهاد به صورت رسمی و کتبی ارائه شده باشد.پس از دریافت پیشنهاد و بررسی توسط کنسوگریهای مالزی، سپس کارفرما باید سند اسپانسرینگ خود را ارائه دهد، کارفرما در این سند باید نشان دهد که به مدت 2 سال میتواند شما را از نظر مالی تامین کند، زیرا ویزای کاری مالزی دو ساله است، البته این ویزا به خواست کارفرما قابل تمدید است. برای پیدا کردن شغل در مالزی میتوانید از وب سایتهای کاریابی درون این کشور استفاده کنید، برای استفاده از این وب سایتها ابتدا میبایست CV و رزومه خود را به انگلیسی ترجمه کنید، در نظر بگیرید که به دلیل رشد اقتصادی کشور مالزی بسیاری از شرکتها و کارفرمایان این کشور، خارجی هستند پس حتما رزومه و CV خود را به انگلیسی ترجمه کنید زیرا ترجمه به زبان مالزیایی فرصتهای شغلیتان را محدود میکند. میزان تحصیلات شما در پیدا کردن شغل در مالزی بسیاز تاثیرگذار است، همچنین امروزه مشاغل حوزه کامپیوتر و IT در کشور مالزی بسیار رو به رشد است، به همین دلیل اگر رشته تحصیلی شما زیر مجموعه رشتههای کامپیوتر و IT است، احتمال پیدا کردن شغل در مالزی برای شما بسیار بالا است. در نظر بگیرید برای کار در مالزی حتما باید یک مدرک زبان انگلیسی داشته باشد و جزئیات آن را در CV خود ذکر کنید. برای پیدا کردن شغل مورد نظرتان میتوانید به وبسایتهای JobsMalaysia.gov , careerjet.com , gradmalaysia.com و مراجعه کنید
شرایط لازم برای دریافت ویزای کار مالزی
هریک از انواع ویزای کار مالزی شرایط مختص به خود را دارد. اما بهصورت عمومی برای دریافت ویزای کاری مالزی باید شرایط زیر را داشته باشید:
- لازم است مدارک و گواهینامههای مرتبط با شغلی که میخواهید در آن مشغول به کار شوید را به اداره کار مالزی ارائه کنید.
- برای کار در مالزی باید کارت استخدامی را که توسط اداره مهاجرت مالزی صادر شده است، داشته باشید.
- باید یک پیشنهاد شغلی معتبر از کارفرمای مالزیایی داشته باشید. کارفرما مسئول درخواست ویزای کار مالزی از طرف شما است.
- باید ثابت کنید که حداقل نیازهای بهداشتی برای دریافت ویزای کار را دارید.
- نیت و هدف شما از سفر به مالزی، کاملاً واضح، شفاف و بدون هیچ ابهامی باشد.
- باید اثبات کنید تمکن مالی لازم در طول مدت اقامت خود برای کار در این کشور را دارید.
- تجربه و سابقه کاری مرتبط حداقل به مدت ۳ سال، دریافت حقوق ۳,۰۰۰ الی ۱۰,۰۰۰ رینگیت مالزی (۶۸۱ الی ۲۲۷۱ دلار) در ماه هم از شرایط لازم جهت اخذ ویزای کار مالزی است.
- سن شما باید بین ۱۸ الی ۴۵ سال باشد.
- باید این اطمینان را به دولت مالزی بدهید که بعد از اقامت در مالزی جهت کار موقت، به ایران بازمیگردید.
- شرط دریافت ویزای موقت بهعنوان مددکار خارجی، این است که یک زن با حداقل سن ۲۱ و حداکثر ۴۵ سال باشید.
- شرط دریافت ویزای ویزیتور کاری مالزی این است که در مدتزمان مشخصی در این کشور و برای یک سازمان غیر مالزیایی کار کنید. این ویزا بهجای کارفرمای مالزیایی نیاز به اسپانسر و حامی مالی در مالزی دارد.
مدت اعتبار ویزای کار مالزی
با توجه به نوع ویزای کار صادر شده برای شما، مدت اعتبار ویزایتان نیز متفاوت است که در ادامه مدت اعتبار برای انواع ویزای کار مالزی بیان شده است:
- مجوز استخدام مالزی یا EP بر اساس مدتزمان کار آن برای یک تا ۵ سال صادر میشود و قابل تمدید است.
- مجوز استخدام موقت یا TEP با توجه به مدتزمان استخدام، میتواند تا دو سال اعتبار داشته باشد.
- ویزای ویزیتور کاری یا PVP هم میتواند تا ۱۲ ماه اعتبار داشته باشد.
ویزای کاری مالزی
-
به عنوان یک تبعه خارجی، برای آنکه در مالزی کار داشته باشید باید یک شرکت مالزی را پیدا کنید که شما را استخدام کند.
-
پس از آن کارفرما باید برای اجازه کار در مالزی از طرف شما درخواست دهد. اگر نهادهای مربوطه برای صدور مجوز کار تأییدیه ارسال کنند، میتوانید برای اخذ ویزای کار مالزی اقدام کنید.
-
شرط بعدی برای دریافت ویزای کار مالزی، داشتن مدرک تحصیلی مرتبط با کار مورد نظر است. اگر مدرک مرتبط با پستی که میخواهید در آن مشغول به کار شوید را ندارید، کار کردن در مالزی را از ذهنتان پاک کنید.
-
ملیت و سن نیز دو پارامتر مهم برای مهاجرت کاری به مالزی هستند.
-
مهارت برقراری ارتباط به زبان انگلیسی نیز مزیتی برای دریافت این ویزا است.
-
یادگیری زبان مالایی که زبان رسمی این کشور است در افزایش جایگاه و رتبه شعلی شما تأثیر زیادی دارد.
-
متقاضیان کار در مالزی باید حداقل ۲۷ سال سن داشته باشند.
-
درآمد ماهانه نیز آیتم مهمی دیگری برای متقاضیان کار در مالزی است. لازم است بدانید در صورتی که درآمد ماهانه حداقل ۵۰۰۰ رینگت تا ۸۰۰۰ رینگت داشته باشید، شانس پذیرفته شدن درخواست ویزای کار برایتان افزایش پیدا میکند.
لیست مشاغل مورد نیاز مالزی
در نیروی کار رقابتی امروز با دهها هزار فارغالتحصیل که هر سال وارد بازار کار میشوند؛ بنابراین قبل از اینکه ماشهای را که در آن دوره برای مطالعه قرار دارید بکشید، در اینجا فهرستی از شغلهای مورد درخواست مالزی بر اساس لیست سالانه مشاغل بحرانی در مالزی ارائهشده است.
- شماره ۱: مهندسی
- شماره ۲: علوم کامپیوتر
- شماره ۳: کسب و کار
- شماره ۴: کشاورزی
- شماره ۵: علم آمار
- شماره ۶: علم شیمی
- شماره ۷: ایمنی و بهداشت شغلی
- شماره ۸: طراحی گرافیکی و چندرسانهای
- شماره ۹: پزشکی
- شماره ۱۰: تدارکات و زنجیره تأمین
دادهها نشان میدهد که مهندسین از همه زمینهها، به ویژه در بخشهای ساخت و ساز و علمی و فنی مورد تقاضا هستند. برخی از بهترین مشاغل پرتحرک شامل مهندسین پروژه، مهندسان مکانیک، مهندسان عمران و مهندسین صنعتی و تولید است.
این مقاله متعلق به موسسه حقوقی دادپیشگان است .کسانی که متقاضی مهاجرت کاری به مالزی میباشند میتوانند با موسسه ی حقوقی دادپیشگان که تحت نظارت دکتر علی باغانی وکیل پایه یک دادگستری میباشند در ارتباط باشند و مشاوره تخصصی در این زمینه دریافت کنند.