banner07

تخلیه ملک و موارد مربوط آن

در این مقاله که متعلق به موسسه ی حقوقی دادپیشگان است کوشش شده تا مطالبی را در مورد تخلیه ملک و موارد مربوط به آن مانند نحوه ی درخواست تخلیه ملک ، مدت زمان دریافت حکم تخلیه ملک ، مرجع صالح برای رسیدگی به دعاوی مربوط به تخلیه ملک وهمچنین دعاوی مربوط به تخلیه ملک تجاری و دارای حق سرقفلی در اختیار کاربران گرامی قرار داده شود امید است که مفید فایده برای شما عزیزان باشد.

 تعریف دعوای تخلیه :

دعوای تخلیه به این منظور است که مالک ملک غیر منقول خود را با رضایت خود به تصرف دیگری داده است و اکنون خواستار تخلیه ملک میباشد به عبارتی موجر ( صاحب ملک ) تقاضای تخلیه ملک توسط مستاجر را خواستار است. معمولا این نوع دعوا زمانی مطرح میشود که مدت زمان اجاره تمام شده است اما مستاجر ملک را تخلیه نکرده . در بعضی موارد هم هست که به دلایل دیگری از جانب مالک این دعوا مطرح میشود . به طور مثال ممکن است که مالک حق فسخ را در طول مدت اجاره برای خود قائل شده باشد که در این صورت به آن خیار شرط میگویند در این صورت است که مالک هر زمان ( حتی در طول مدت اجاره ) میتواند دستور تخلیه را بگیرد .

 مدت زمان دریافت حکم تخلیه :

برای دریافت حکم تخلیه در مدت زمان یک هفته باید سند رسمی تنظیم شده باشد در غیر این صورت یعنی اگر قرارداد با سند عادی تنظیم شده باشد باید 2 شاهد زیر آن را امضاء کرده باشند . پس در صورتی که همه ی شرایط فراهم باشد شورای حل اختلاف موظف است ظرف مدت یک هفته حکم تخلیه ملک را صادر کند.

 مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای تخلیه :

مرجع صالح برای رسیدگی به این دعوا ، شورای حل اختلاف است . رسیدگی به دعوای تخلیه نیازمند تشریفات زیاد و پیچیده ای نیست از آنجایی که رسیدگی به این دعوا در صلاحیت شورای حل اختلاف است و در زمره ی دعاوی غیر مالی قرار دارد بنابراین  هزینه ی دادرسی مربوط به دعوای تخلیه چندان زیاد نیست. برای آغاز رسیدگی به دعوای تخلیه در دادگستری در صورتی که مستاجر پول پیش به موجر داده باشد ابتدا موجر باید ان مبلغ را به حساب دادگستری واریز کند و رسید تودیع مبلغ و دادخواست را به ثبت برساند تا رسیدگی به این دعوا در دادگاه آغاز شود . اینکه موجر را الزام به پرداخت پول پیش به حساب دادگستری میکنند برای این است که مستاجر این اطمینان را بدست آورد که موجر نمیتواند بدون اینکه پول پیش مستاجر را بدهد او را از ملک خود بیرون کند.

 دعوای تخلیه ملک تجاری
تخلیه ملک دارای سرقفلی :

املاکی که استفاده ی تجاری دارند دارای حق سر قفلی یا حق کسب و پیشه میباشند به عبارتی وقتی که مستاجر ملک تجاری را اجاره میکند و در آن شروع به فعالیت تجاری میکند ارزش آن ملک را بالا میبرد و این امر باعث میشود که آن مستاجر در اجاره ی مجدد ملک اولویت داشته باشد همچنین درمواردی که موجر پس از پایان یافتن مدت اجاره تخلیه ملک را از مستاجر بخواهد باید حق سرقفلی ملک را به قیمت روز به مستاجر بدهد تا بدین صورت بتواند الزام مستاجر به تخلیه را بخواهد .

مطابق قانون سال 1356 در صورتی که مستاجر در ملک تجاری دارای حق کسب و پیشه باشد یعنی حق سرقفلی به مستاجر تعلق بگیرد دیگر نمیتوان او را بعد از انقضای مدت اجاره از ملک بیرون کرد مگر اینکه از مستاجر تخلفاتی سر بزند.

 موارد تخلف مستاجر در ملک تجاری :

1 مستاجر ملکی را که اجاره کرده است کلی یا جزئی به دیگری واگذار کند.

2 در صورت احتیاج مالک ، مستاجر شغل خود را تغییر دهد.

3 ملک در معرض خرابی بوده و قابل تعمیر نمیباشد.

4 مستاجر در مورد  ملک اجاره تعدی یا تفریط کرده باشد.

5 در صورتی که مستاجر از ملک مورد اجاره استفاده ای غیر از استفاده ی ذکر شده در اجاره نامه کرده باشد.

6 مستاجر از پرداخت اجرت المثل یا مال الاجاره خودداری کند.

( این  مقاله به نگارش سحر حسن زاده و متعلق به موسسه ی حقوقی دادپیشگان است )

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

  • شعبه اصلی : تهران ، میدان فاطمی ، خیابان جویبار ، کوچه میرهادی شرقی ، پلاک 10 ، واحد 6
  • 021-88926279 || 021-88923854
  • info@dadpisheganco.com
  • فلکه دوم صادقيه ، بلوار آيت الله کاشانی ، نرسيده به خيابان مهران ، پلاک 91 ، طبقه 5 ، واحد 15
  • 021-44033678 || 021-44969468
  • info@dadpisheganco.com
  • ميرداماد ، ميدان مادر ، خيابان شاه نظری ، برج ناهيد ، طبقه 16 ، واحد 2
  • 021-22250617 || 021-22251140
  • info@dadpisheganco.com

Please publish modules in offcanvas position.